Reizen en het coronavirus - tips van een expert! - Gooisch... als lifestyle

Reizen en het coronavirus – tips van een expert!

Keek je begin dit jaar nog uit naar een mooie vakantie, staat een paar weken later de hele wereld op losse schroeven. Hoe zit dat nu met die droomreis die je geboekt hebt, of die heerlijke vakantie in een all-inclusive resort? GOOISCH spreekt met expert Heidi Vermeer over de laatste ins en outs!

Heidi Vermeer

Even voorstellen

Mijn naam is Heidi Vermeer en ik ben nu bijna vier jaar werkzaam als Zelfstandig Reisadviseur. Ik heb geen echte opleiding gevolgd in de reisbranche, maar heb mijn expertise opgedaan tijdens mijn eigen reizen. Toen ik 18 jaar oud was, ben ik in mijn eentje naar Australië vertrokken en ben vervolgens bijna 10 jaar in het buitenland geweest. Ik ben dus wat je kunt noemen een echte ‘globetrotter’. Na mijn Work & Holiday tijd in Australië heb ik 2,5 jaar op een cruiseschip gewerkt en daarna als F&B manager in een mooi hotel in New Orleans in Amerika.

Ik denk wel dat ik kan zeggen dat reizen mijn grootste passie is. Het is dan dus ook een zeer logische keuze geweest om voor mezelf te beginnen. Op 1 februari 2019 heb ik samen met mijn partner alles in Nederland achter me gelaten en zijn we samen de wereld gaan ontdekken. De beste beslissing die ik ooit gemaakt heb! Helaas hebben we nu moeten besluiten om onze reis door Midden-Amerika te onderbreken om tijdelijk terug te keren naar Nederland.

De hele wereld staat momenteel op zijn kop en de wereld rondom vakanties en reizen dus ook. Wat in januari nog een ver van mijn bed show was veranderde in maart in een nachtmerrie. President Trump heeft toen een inreisverbod vanuit Europa ingesteld en vanaf dat moment zijn we met zijn allen in een achtbaan terecht gekomen. De ene na de andere grens ging dicht, waardoor het voor de touroperators niet meer haalbaar was om de vakanties door te laten gaan. Corendon heeft als eerste alle vakantiereizen stopgezet en de rest volgde daarna snel. Vanaf dat moment werden er alleen nog vluchten uitgevoerd om reizigers terug te halen naar Nederland.

Wat gaat er gebeuren?

Op dit moment zijn alle reizen tot minimaal 10 mei geannuleerd. Het wachten is nu vooral ook op wat er gaat gebeuren in de wereld en wanneer de grenzen weer opengaan. Een erg onzekere tijd voor de reiziger die uitkijkt naar een welverdiende vakantie. Ik krijg vaak de vraag van klanten wat nu het beste is om te doen. Vakantie alvast verzetten, annuleren of toch maar afwachten? Helaas heb ik geen glazen bol, dus weet ook ik het antwoord hier nu niet op.

Persoonlijk zou ik iedereen aanraden om voor de vakantie in juni en het hoogseizoen voor nu nog even af te wachten wat er eind deze maand gaat gebeuren. Mocht je vakantie geannuleerd worden dan ontvang je een zogenaamde ‘Corona voucher’ voor het complete bedrag wat je voor je vakantie hebt betaald. Deze voucher is een jaar geldig en biedt bescherming aan de reiziger mocht de touroperator door de crisis toch failliet gaan.

Stel dat je een vakantie hebt geboekt voor juli en dus eind mei hiervoor het restantbedrag zou moeten betalen, dan is het dus ook echt van belang dat je dit betaald. De reden waarom je ook in deze tijden gewoon moet betalen, is niet alleen dat het bedrijf ook zijn kosten heeft, maar ook dat je anders geen aanspraak kunt maken op een voucher.  De waarde van deze voucher is beschermd bij een eventueel faillissement van een reisorganisatie als deze is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de SGR. Kom je er nou achter dat het komend jaar toch niet gaat lukken om die vakantie te boeken? Dan kun je alsnog een verzoek indienen om je betaalde reisgelden terug betaald te krijgen. En dit alles met de garantiedekking van de SGR.

Accepteer je de voucher niet en wil je direct je reissom terug, dan kan het zijn dat de reisorganisatie failliet is voordat jij je geld terug hebt en kun je dit ook niet meer claimen bij het garantiefonds. Een ander voordeel van de voucher is dat wanneer dit alles straks achter de rug is, jij gelijk van een mooie vakantie kunt gaan genieten die al in zijn geheel betaald is.

Vakantie boeken tijdens coronavirus?

Is het verstandig om nu toch nog een vakantie te gaan boeken in deze onzekere tijden? Ja, ik denk dat het zeker mogelijk is om een vakantie te boeken, maar ik zou je wel willen aanraden om dit via een persoonlijk reisagent of reisbureau te regelen. Zij zijn namelijk op de hoogte van de laatste actuele nieuwtjes en weten welke maatschappijen momenteel de soepelste regels hanteren. Daarnaast zou ik het zelf ook een fijn gevoel vinden om een mooie reis in het vooruitzicht te hebben. Juist in deze zware onzekere tijden is het heerlijk om even weg te dromen en iets leuks in het vooruitzicht te hebben.

Ik verwacht dat 2021 een jaar gaat worden van de grote ‘bucketlist’ reizen. Een speciale reis met het hele gezin, vriendengroep of wellicht zelfs met de hele familie. Mensen beseffen nu meer dan ooit dat een vakantie vieren en mooie reizen maken eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is als wij altijd hebben gedacht. Hier ga ik zelf dus ook echt mijn focus op leggen. “Pas als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn, zien we pas hoe bijzonder gewone dingen zijn.”

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën