Vol verwachting klopt mijn hart… - Gooisch... als lifestyle

Vol verwachting klopt mijn hart…

sinterklaas

Het gekraak van het pakpapier, de hoeven van Amigo, het strooien van de pepernoten en het voorlezen van de gedichten aan de Goedheiligman. ’s Avonds laat als ik als kind in mijn bed lag en de slaap niet kon vatten – en dat kon ik nooit in deze periode – hoorde ik beneden van alles rommelen. Diep kroop ik onder mijn deken dan in de hoop dat de Sint mij niet zou horen. Als kind was ik sterk in de veronderstelling dat ik deze geluiden hoorden.

En dan de volgende dag vol verwachting stilletjes de trap aflopend en een lichte kreet als er een jutten zak vol cadeautjes in de kamer stond. Er waren nuttige cadeautjes; de sokken, de onderbroeken en de pyjama’s. De Sint kon op een of andere manier mijn groei feilloos voorspellen want ze pasten altijd. Dan waren er ook nog de grappige cadeautjes; de scheetzakken, de blauwe kauwgom waarvan je het eerste uur je tong en tanden heel grappig blauw aan iedereen liet zien. En er waren mooie cadeau’s;  het poppenhuis, de huilende babypop en de nieuwste Barbie.

Na zo een ochtend cadeautjes uitpakken was heel de kamer doordrenkt van pakpapier, pepernoten en jutten waarin ik en mijn zusje zaten te spelen met onze nieuwe aanwinsten. Het mooiste wat ik ooit heb gekregen was een plaspop die ik Johnny noemde. Pas geleden vond ik hem nog op zolder ergens in een verloren hoek. Johnny had zeker 35 jaar overleefd en heeft nu een erkentelijke plaats gekregen op een stoel in de logeerkamer waar hij zijn pensioen mag uitzitten.

Nu vier ik het met vrienden en maken we spottende surprises met een bijbehorend sarcastisch gedicht en lachen we erom als iemand een half uur met zijn surprise bezig is deze uit te pakken. Het blijft een mooi feest wat we toch in eren moeten houden met welke piet dan ook. De spanning uit mijn kindertijd is verdwenen maar ik voel toch altijd nog een stukje nostalgie die dag.

Fijn Sint Nicolaasfeest en wie weet zie ik jullie wel in Spanje!

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën