De zeven schoonheden - Gooisch... als lifestyle

De zeven schoonheden

Zeven schoonheden anno 2019

Vroeger baalde ik van mijn sproeten. Verborg ze met liters make-up. Tot een opmerking van een kennis, die zei; “Dat hoeft jij niet langer te doen, want jij bezit namelijk één van de zeven schoonheden.” Vanaf dat moment heb ik mijn sproetjes geaccepteerd. Een van de zeven schoonheden…

Soms kijk je nog eens twee keer naar iemand die er bijzonder uitziet, maar kun je niet meteen aanduiden waar dat aan ligt. Wedden dat het gaat om donker haar met blauwe ogen, of blond haar met bruine ogen? Oké, misschien is het die schoonheidsvlek, kuiltjes in de wangen, amandelvormige ogen, sproetjes, het spleetje tussen de tanden of de lange wimpers. De zeven schoonheden mogen gezien worden!

De zeven schoonheden zijn bedacht in de zestiende eeuw. Het was toen heel gewoon om lijsten te maken hierover. Schoonheid kreeg een nieuwe betekenis. Wie mooi was, was gezond en had een goed karakter, dacht men in die tijd. Maar wat zijn die zeven schoonheden precies?

De zeven schoonheden op een rijtje

  1. Donker haar en hele lichte ogen of andersom
  2. Spleetje tussen je voortanden
  3. Een moedervlekje net boven je lip
  4. Kuiltjes in je wangen
  5. Amandelvormige ogen
  6. Sproetjes
  7. Lange en gekrulde wimpers

Is het nog relevant om deze lijst serieus te nemen in deze tijd waar iedereen aan de beugel is om mooie kaarsrechte tanden te krijgen en het vervloekte spleetje voorgoed te laten verdwijnen? Moedervlekken worden verwijderd en sproetjes worden weggebleekt? Laten we een stukje nostalgie in de waarde laten. Ik streef de lijst nog na en smokkel daarmee een beetje. Laat wimperextensions zetten en dat moedervlekje zit bij mij op mijn wang. Ik heb een bruin en een blauw oog met mijn blonde haren en dan met mijn sproetjes erbij zit ik op een score van net “gesmokkelde” vier schoonheden. Hoeveel heb jij er? Mocht je hier niet over beschikken, wees dan niet getreurd. Je kunt alsnog een schoonheid zijn!

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën