De Amsterdamse Invasie - Gooisch... als lifestyle

De Amsterdamse Invasie

Iets meer dan een jaar geleden ben ik samen met mijn vrouw en twee kinderen uit het door ons zo geliefde Amsterdam naar Bussum verhuisd. Inderdaad, mede surfend op de tsunami van stadsgenoten waarvoor 1800 euro per maand in ruil voor een hok van 65 m2 op de vierde etage van het Surinameplein ook teveel van het goede was. Na een eindeloze zoektocht parkeerde wij onze bakfiets in de lente van het vorige jaar aan de Huizerweg in Bussum. Ondanks een gevoel dat nog het meeste lijkt op een 10-jarig kind uit groep zeven dat door zijn ouders uit zijn vertrouwende woonplaats naar Noord –  Groningen wordt verplaatst, besloot ik om er het beste van te maken. Na enkele weken raakte ik gewend aan het scheiden van afval, rode rib broeken, mijn buurmeisje Lily-Nova, 5 euro voor vier tomaten bij de groentejuwelier en een fabriekshal met schreeuwende kinderen genaamd ‘Monkey Town’.

Ik merkte zelfs dat Bussum langzaamaan veranderd in klein Amsterdam. Ribbroeken met ‘Van Bommels’ maken plaats voor skinny jeans met Nike Air Max, bakfietsen winnen het van de Jaguars in de meest statige wijken van ons dorp, de zo geroemde Gooise ‘r’ verliest aan terrein ten faveure van de Amsterdamse ‘r’, en menig jonge tiener laat haar hockeystick in de garage staan om te gaan voetballen, of erger nog, om te gaan kickboksen. Pas nu besef ik me dat ‘wij’ Amsterdamse immigranten ons best wat meer mogen realiseren wat voor een impact onze massale uittocht richting het Gooi teweeg heeft gebracht. En dat wij ons gelukkig mogen prijzen met de ontvangst en vrijheid die we hebben gekregen om ons hier te vestigen met al onze idealen en gebruiken. Als gebaar van dank stel ik voor dat we iedere zondag een rode ribbroek dragen. Met Nike Air Max, dat dan weer wel.

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën