Weet je wel hoe goed je bent? - Gooisch... als lifestyle

Weet je wel hoe goed je bent?

Esmeralda Korteweg over Internationale Vrouwendag en heldinnen

Als je tegenwoordig naar al die perfecte plaatjes in de bladen of op social media kijkt, dan voel je jezelf al snel ‘net niet aan het juiste beeld voldoen’. Tenminste, dat is wat ik hoor in mijn omgeving én waar ik mezelf ook weleens op betrap.

Het mooie is alleen dat ik iedere dag naar verhalen van mijn klanten mag luisteren over hun loopbaan en dan de mooiste kwaliteiten – tussen neus en lippen – hoor. Als ik daar dan op wijs is het al snel dat dit van tafel wordt geveegd. ‘Ach, zo bijzonder is het niet hoor!’.

Het klopt vaak dat we dat zo ervaren, want als je ergens goed in bent dan voelt dat als heel vanzelfsprekend.  Terwijl het toch ontzettend belangrijk (en handig) is als je weet wat jouw kwaliteiten zijn! Want die kun je dan ook maximaal inzetten én delen met de buitenwereld. Hoe fijn is dat!

Uit onderzoek blijkt trouwens dat mensen die weten wat ze willen en kunnen, in hun loopbaan succesvoller zijn dan mensen die zich alles laten overkomen. Op zich klinkt het logisch, maar vaak laat je jezelf leiden door wat een ander van je verwacht of van je vindt. En we hebben natuurlijk geleerd om bescheiden te zijn, niet van de daken te schreeuwen waarvoor ze bij jou moeten zijn!

Van tijd tot tijd stil staan bij wat JIJ nu echt wilt, wat jou gemakkelijk afgaat (je kwaliteiten) kan je echter wel veel kracht geven. Want zelf aan het stuur staan van jouw loopbaan voelt echt stukken beter aan, dan wanneer een ander voor jou beslist.

Als je weet wat jij wilt, zul je zelf ook sneller kansen zien en benutten als ze voorbij komen. Dingen die je anders niet eens opgevallen waren, kun je zelfs als een opstapje zien om je (nieuwe) ambities te verwezenlijken. Geluk en succes zijn geen toevalligheden die jou overkomen, je kunt er actief een rol in spelen om kansen te creëren.

Stel jezelf eens de volgende vragen. Neem er de tijd voor (het hoeft niet vandaag op een rijtje te staan J):

  • Je reist 20 jaar vooruit in de tijd en kijkt terug naar nu….  wat zie je, wat heb je gedaan met je leven?
  • Wat had je als kind al voor droom, wat ging je gemakkelijk af?
  • Waar ben je trots op en voelt als ‘heel gewoon’?
  • Wat zeggen je familieleden, vrienden of collega’s waar je goed in bent? (tip: vraag ze het eens gewoon!
  • Wat zou er kunnen gebeuren als je eens wat vaker vertelt waar jij goed in bent?

Als je je antwoorden hebt… wat houdt je tegen om het te delen met je omgeving en op je werk? Als jij deelt waar jij goed in bent, dan hoeft de ander het niet te raden. En wie weet, gaat er dan zelfs een hele wereld voor je open.

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën