Was ik maar meer een heldin zoals Pippi Langkous - Gooisch... als lifestyle

Was ik maar meer een heldin zoals Pippi Langkous

Esmeralda Korteweg over Internationale Vrouwendag en heldinnen

Ik ben altijd een echte Annika geweest. Ik had een stoere vriendin en kon zelf alleen maar overal bedreigingen zien. “Ja maar, wat als…” Dat was mijn hoofdgedachte en mijn levensmotto.

Op zich niet verkeerd, zolang het je dromen niet belemmert. Het kan namelijk best handig zijn om in verschillende (negatieve) mogelijkheden te denken en alle doemscenario’s al een keer meegemaakt te hebben. In je hoofd dan. Dat je er moe van wordt, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen, want doemscenario’s leveren altijd stress op. Ook al zijn ze niet echt en leven ze zich alleen uit in je gedachten.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en is het thema heldinnen. Bij een heldin denk ik aan vrouwen die dapper zijn. Grenzen verleggen of bespreekbaar maken. Die gaan voor een missie, hun waarden en normen. Vaak zien deze vrouwen zichzelf niet als heldin, maar vindt de omgeving dat ze uitzonderlijke dingen doen.

Dat stukje zelfwaardering en trots zouden we meer mogen laten zien. Bescheidenheid is een mooie eigenschap hoor, maar je successen claimen zou nog veel normaler mogen zijn. Want ik denk dat we daardoor ook meer heldinnen gaan zien. Ze zijn er immers volop, groot maar ook ‘in het klein’. Op een Internationale Vrouwendag hebben we het vooral over de grote daden en de bekende heldinnen. Maar als je goed kijkt, zie je volop heldinnen om je heen. Je moeder, een vriendin, je zus of misschien je dochter. Ik denk dat iedereen het in haar heeft om op haar manier een heldin te zijn.

Voor mij was Pippi Langkous vroeger echt zo’n heldin. Iemand die wél veel durft en doet. Dat voorbeeld daagde mij uit en ik heb de Annika in mijzelf steeds een duwtje vooruit gegeven. Een schop onder de kont, zeg maar. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben, maar mijn basis ‘personage’ blijft alles in eerste instantie spannend vinden.

Je zou kunnen zeggen dat ik opgegroeid ben met een fixed mindset. Typerend voor mensen met een fixed mindset is namelijk hun voorzichtigheid. Er zal maar eens iets misgaan. En als het misgaat is het natuurlijk je eigen schuld. Had je maar niet zo dom moeten zijn.

Nu is het zo dat een fixed mindset niet per se fixed is. Je kunt het veranderen naar een groeimindset. We nemen namelijk mindsets over van anderen, bijvoorbeeld door de manier waarop we worden aangemoedigd en feedback ontvangen. En dat kunnen ook je interne stemmetjes zijn. Ik heb ooit besloten (=groeimindset) om niet heel mijn leven bang te zijn. Ik heb bijvoorbeeld 30 jaar erge vliegangst gehad en opeens was ik daar klaar mee. Het was niet zo simpel als hier nu staat, maar inmiddels vlieg ik ontspannen overal naar toe.

Hoe kun ook jij je mindset ombuigen naar een groeimindset?

  1. Ga in gesprek met je interne dialoog en vraag jezelf: ‘Wat kan ik van deze situatie leren? Hoe kan ik hier beter in worden?’
  2. Geloof dat je leert en groeit door te oefenen. Zet jezelf niet voor het blok dat het in een keer goed moet zijn (en je daardoor niet eens gaat proberen).
  3. Vraag om hulp; tips van een ander kunnen je laten groeien.
  4. Geef jezelf vaker een compliment. Niet over het resultaat, maar omdat je de uitdaging aangegaan bent. Alleen dat is al geweldig!
  5. Focus je niet op dat resultaat, maar geniet van het oefenen en de weg van je groei.
  6. Durf te falen. Ook jij mag dingen “verkeerd” doen!
  7. Lees het boek van Carol S. Dweck (Mindset, de weg naar een succesvol leven). Een aanrader!

Op die manier word je in ieder geval steeds meer je eigen heldin en ga jij je grenzen opzoeken en verleggen. Vergeet niet dat je daarmee je omgeving ook weer inspireert en uitdaagt om stappen te zetten. En dat is voor mij een definitie van een heldin. Niet per se groots, internationaal en beroemd. Maar een inspiratiebron voor zichzelf en haar omgeving.

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën