Kerststress - Gooisch... als lifestyle

Kerststress

kerststress

De periode rond de feestdagen is een gezellige, maar voor veel mensen ook een spannende tijd. Ieder jaar weer zie ik mensen met verhitte koppen door supermarkten rennen, op zoek naar de laatste ingrediënten, een extra set wijnglazen of een tafellaken zónder gaatjes. Kerststress noem ik dat. Al een jaar weten we dat deze geliefde feestdagen eraan komen, maar toch stellen we de voorbereidingen uit tot op het laatste moment.

Fietsers rijden je bijna van je sokken onderweg naar de delicatessenzaken en in de etalages van de boutiques hangen glitterjurken. Bij de supermarkt is het dringen om de laatste kerststollen en gourmetschotels te bemachtigen. De haast verplichte gezelligheid en het willen organiseren van een perfect kerstdiner werken velen op de zenuwen. Er zijn zoveel keuzes te maken: wat gaan we eten? Gourmetten? Of toch zes-gangen menu? Welke wijn moet ik bij het hoofdgerecht schenken? Hoe houden we het gezellig? Gaan we naar de kerk? Wie nodigen we uit? Wat doen we met oma? Wat moet ik aan? Moet ik cadeaus kopen? Kortom: hoe komen we de dagen zonder kleerscheuren door? Compleet begrijpelijk dus dat je treuzelt met de voorbereidingen. Maar ik betwijfel of het de dagen vóór kerst gezelliger maakt. Desondanks trappen we er volgend jaar weer in: kerststress.

Een kerstdiner bestaat wat mij betreft uit 2 elementen: het diner aan de ene kant en alles eromheen, de ‘hardware’ aan de andere. Heb ik wel genoeg servies? Voldoende amuselepels en wijnglazen? Decoratieve kerststerren, sfeerlichten en kerstballen? Allemaal voorbereidingen waarmee ik vandaag al mee kan beginnen. Zo voorkom ik dat ik daags voor kerst nog op pad moet.

Meestal stel ik een slim menu samen, zodat ik op de avond zelf meer tijd over heeft voor mijn gasten. Zorg dat mijn carpaccio gesneden en afgedekt klaarstaat voor het uitserveren, de soep alleen nog maar verhit hoeft te worden en de geblancheerde groentes klaar liggen voor het afstoven. Daarnaast zet ik de chocolademousse alvast in de koeling (klaar voor een laatste bolletje ijs) en klaar is Kees.

Het klinkt zo simpel en toch vliegt het mij elk jaar weer naar de keel. Wil ik vluchten om de Magical Christmas Tree in Galeries Lafayette te gaan bewonderen in Parijs. Nippend aan een kerstcocktail om vervolgens op de Seine af te drijven in een van de befaamde restaurantboten die Parijs telt. Na de kerstdagen door te vliegen naar New York om nog de verlate kerstsfeer op te snuiven en Happy New Year te roepen op Times Square. Die gedachte maakt mij wat rustiger en doet mij beseffen waar het uiteindelijk om draait in de drukke decembermaand. Het draait niet allemaal om dure cadeaus, lekker eten en mooie kleding. Eigenlijk is een goed gevoel het mooiste dat je iemand kan geven. Daar kan geen cadeautje tegenop. Mooie dagen toegewenst!

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën