Blog Esmeralda Korteweg: Verlangen naar Gooische luxe

Verlangen naar Gooische luxe

Esmeralda Korteweg

Als ik in magazine “Gooisch als lifestyle” aan het lezen ben, kan ik heerlijk fantaseren over al die luxe en mooie artikelen die erin staan. De mooie vakantielocaties, de prachtige outfits of tassen… Geweldig om bij weg te dromen.

Maar wist je dat het meest waardevolle en meest luxe al in jouw en mijn bezit is? Daar hoef je niet naar te verlangen of voor te sparen. Je hebt het gewoon al! Het meest waardevolle en luxe wat een mens heeft is namelijk tijd.

Tijd voelt als gratis, maar het is zo waardevol dat het zelfs niet te koop is. Je hebt een bepaalde portie gekregen en that’s it. Als tijd in goud of geld uitgedrukt zou kunnen worden (schaarste), dan waren de beurskoersen zelfs sky high.

Maar anders dan zorgvuldig zorgen voor dit kostbaarste bezit (zoals een auto of duur horloge) gaan we nogal nonchalant om met onze tijd. Uitrusten en lummelen zien we als tijdverspilling dus huppakee. We gaan weer door met ons drukke leven. Terwijl we het juist zouden moeten koesteren en moeten bewaken alsof ons leven ervan af hangt. Als je het zo bekijkt, is dat zelfs nog waar ook. Ons druk, druk, druk leventje vraagt ook nogal wat offers. De laatste tijd lees je behoorlijk wat artikelen over stress en burn-out, dus dat zou een waarschuwing moeten zijn dat we verkeerde prioriteiten leggen. Rust, genieten en herstellen is de nieuwe luxe. En ik gun jou en mijzelf daar heel wat rijkdom in.

Wat zou het je brengen als je die luxe (koesteren van je tijd) nog wat meer zou uitbreiden en ‘lege-tijd’ in gaat plannen in je dagelijkse agenda?

Ik geef je hieronder 7 praktische tips en ideeën om een beetje rust in je drukke leven te krijgen.

 

 1. Plan lege-tijd in in je agenda. Maak eens een weekschema en kleur daar al je vaststaande activiteiten in. Werk, huishouden, woon-werkverkeer, slapen, studie, sporten, Netflixen, social media, etc.. Hoeveel tijd staat erin die nog niet ingekleurd is? Dat is in principe jouw ‘luxe-tijd’. Schrik je van de weinige tijd die overblijft? Bekijk dan eens hoe je die tijd kunt verruimen. Zijn er dingen die je echt niet leuk vindt? Kun je zaken skippen?
 2. Verklaar deze tijd heilig in je agenda en zorg ervoor dat dit leeg blijft. Deze tijd is voor jouzelf gepland en kun je besteden aan datgene waar je op dat moment van kunt opladen en blij van wordt.
 3. Maak een lijstje van 3 eenvoudige dingen waar je gelukkig van wordt. Probeer in ieder geval iedere dag een van die eenvoudige dingen te doen.
 4. Vraag jezelf, voordat je gaat slapen af:
  – heb ik iets leuks gedaan vandaag? Zo ja, wat?
  – ben ik een moment alleen geweest?
  – heb ik genoeg ‘lege / luxe -tijd’ gehad vandaag?
 5. Als je werkt aan je doelen en ontwikkeling, gun jezelf dan ook ruim de tijd om dat te bereiken. Ik zie vaak dat het behalen van het resultaat zorgt voor verkramping. Realiseer je dat iets tijd kost. Richt je daarom op de weg ernaartoe en geniet onderweg!
 6. Schrap het woord moeten. Vervang het door ‘willen’ en ‘kiezen’. Als je niet gelooft dat je iets wilt doen, waarom doe je het dan? Sta daar eens wat vaker bij stil. Wat moet je allemaal? En van wie dan?
 7. Zorg op je werk ook voor wat tijd waarin je niets doet. Skip geen lunchpauze en als je in die pauze liever even alleen bent, doe dat dan ook.

Beloof jezelf dat jij de komende maand op de eerste plaats komt. Doe daar je uiterste best voor. Ervoor kiezen om jezelf op de eerste plaats te zetten is echt iets anders dan egoïstisch zijn. Het is goed voor jezelf zorgen, zodat jij weer energie hebt en gelukkig bent.

Stel dat dit lukt en we besteden meer tijd aan geluk en uitbreiden van energie; uit hoeveel luxe bestaat ons leven dan wel niet!?

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën