Het Imposter syndroom: Ik zou dat echt niet kunnen!

Ik zou dat echt niet kunnen!

Esmeralda Korteweg - foto fotograaf Miranda Koevoets

Nadat mijn eerste blog op Gooisch.nl was verschenen, kwam deze opmerking in alle varianten voorbij. Ik sta er op zo’n moment echt van te kijken hoe mensen zichzelf tekortdoen. Want alleen al het denken (en zeggen) zorgt ervoor dat je gelijk krijgt. Dat dan gelukkig weer wel, want ons brein heeft graag gelijk.

Natuurlijk, blogs schrijven kun je spannend vinden. Net als gaan voor een andere loopbaan of je hand opsteken tijdens een vergadering en de discussie aangaan. Als je zaken die buiten je comfortzone het label ‘spannend’ of ‘niks voor mij’ geeft, dan zul je zien dat je het zelfs al niet eens gaat proberen. En dat is eeuwig zonde! In Gooisch bijvoorbeeld vind ik mijn inspiratie om ‘groots te leven’. De dromen die iemand heeft waargemaakt, het leventje dat daarbij past, de reizen die gemaakt worden… Ik zal nooit denken ‘niks voor mij’ of ‘niet haalbaar’, want dan is de uitdaging om iets te bereiken in de kiem gesmoord.

Imposter syndroom

Ik zie het vaak genoeg voorbijkomen en omdat dit denken geen uitzondering is, hebben ze er zelfs een naam voor! Het Imposter syndroom, ofwel de angst om door de mand te vallen. Want wat zullen ze wel niet zeggen? Of stel dat het mislukt, dan ga ik enorm af. Om dat te voorkomen gaan we onze dromen uitstellen of juist keihard werken. Of we solliciteren niet op die gave baan, omdat we ‘slechts’ voldoen aan acht van de tien vereiste kwaliteiten! Dat je de rest kunt leren (of misschien niet eens gaat gebruiken in die baan) wordt voor het gemak maar even vergeten.  Als je dit herkent, denk dan de volgende keer bij het beoordelen van een vacature eens aan de tip van Richard Branson: “If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!”

Falen

Sinds deze zomer ben ik trainer voor De Moed om te Falen. Tijdens de opleiding heb ik enorm vaak gefaald (logisch, want dat gingen we leren). En hoe vaker niet het resultaat, maar het doen belangrijker werd, hoe leuker ik het ging vinden. Wat hielp was humor en relativeren. Lachen om jezelf en om elkaar. Daar zit dus ook de oplossing voor als je jezelf tegenhoudt om die spannende dingen te doen. Gewoon de eerste stap zetten, in het diepe springen en gaan… Want het is jouw droom, jouw wens, dus dat kan eigenlijk nooit verkeerd gaan. Net als de Gooische lifestyle; the sky is the limit! En lukt het echt niet, dan kun je altijd nog zeggen “dat kan ik niet”. Dan is het een feit en niet een ‘dat zou ik niet kunnen’.

Fotograaf Miranda Koevoets 

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën