What would Claire do? - Gooisch... als lifestyle

What would Claire do?

Nog even en we mogen weer genieten van de Netflix serie House of Cards. Na veel commotie over het gedrag van Frank mag nu Claire Underwood eindelijk de echte ster van de serie zijn. Voor mij was ze dat al veel langer en aan de reacties in mijn omgeving te horen stond ik daarin niet alleen. Qua kleding, maar ook qua zelfvertrouwen en professionaliteit scoort ze hoog. Alles valt in het personage van Claire samen (oké, niet alles valt te prijzen, maar hé, een saaie hoofdpersoon is ook niet alles tijdens het bingewatchen).

Het is dan ook best bijzonder dat ik best wat klanten heb gehad die zich aan haar personage spiegelen als we het hebben over zichtbaarheid en loopbaanstappen die gezet willen worden. Want wat is dat dan wat van Claire zo’n rolmodel maakt?

Allereerst natuurlijk haar prachtige outfits. Daar kunnen we misschien niet zo snel aan tippen, maar we kunnen er wel naar kijken als het gaat om ‘What to wear to the office”. Want jezelf kleden naar de functie waarnaar je verlangt, is nog altijd een van de handigste acties als je gaat werken aan je carrière. Een onberispelijke look, aandacht voor huid en kapsel, goede schoenen. Het helpt allemaal als je gezien wilt worden. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen trouwens. Kleed je naar de stijl van de organisatie en de (gewenste) functie, en doe er voor jezelf een schepje bovenop door ook aandacht te schenken aan je innerlijke uitstraling. Is deze kalm en zelfverzekerd? Eet je en leef je gezond? Of ben je té gemakkelijk geworden en loop je weken rond met een uitgroei zo groot als de P.C. Hooftstraat? Uitstraling is meer dan een mooi setje. Het gaat om het geheel en Claire snapt dat als geen ander.

Dan kunnen we ook nog heel wat leren van haar commitment en vasthoudendheid. Claire heeft een doel en daar werkt ze doelgericht aan. Ze weet wat nodig is en houdt zich daaraan vast. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We weten vaak wat we willen en ook wat we daar (in principe) voor moeten doen. Maar dat laatste…. Dat is vaak het struikelblok. Liever zijn we meteen op het eindstation en dan ook met zo min mogelijk inspanning. Het leven zit echter slechts voor the happy few zo in elkaar. De weg naar succes is er een van vallen en opstaan, maar ook van doorzetten. Leren van wat niet goed ging en het de volgende keer anders doen. Niet stoppen omdat het voelt als falen, maar gewoon een andere manier uitproberen. Dat is – in de praktijk – vaak de lastigste fase tijdens de coaching van mijn klanten. Want iets wat niet (meteen) lukt, doet pijn. Net als veranderen. En pijn willen we het liefste zoveel mogelijk vermijden.

Als laatste kunnen we nog een belangrijke persoonlijke houding van Claire leren. Je carrièrewensen zijn namelijk jouw wensen. Jij weet wat je wilt en waarom. Dat de omgeving er soms anders over denkt, al is het met de beste bedoelingen, is eigenlijk niet belangrijk. Tegenwerking, jaloezie of de ‘doe-maar-gewoon-adviezen’ zouden je niet tegen moeten houden bij het zetten van die carrièrestap. Het is namelijk altijd een slecht idee om je leven uit te besteden aan iemand anders. Dat is in ieder geval zeker niet het motto van Claire, eentje die we moeten onthouden dus!

Ga jij aan de slag met je droom en weet je even niet wat de volgende stap zou moeten zijn? Vraag jezelf dan gewoon in stilte af: “What would Claire do?”

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën