Kleren maken de man - Gooisch... als lifestyle

Kleren maken de man

Ik ben in mijn vrije tijd goudsmid en heb mijn manier van ontwerpen gevonden. Daarbij heb ik een bepaalde stijl ontwikkeld, die heel goed bij mij past; mijn handtekening. Doordat het creatieve proces van ontwerpen lastig kan zijn ben ik altijd benieuwd hoe andere designers dat doen. Met name kijk ik naar de modeontwerpers hoe die gebruik maken van stoffen om de mooiste creaties te maken en wat hun handtekening is.

Eén van mijn favoriete ontwerpers is Jan Taminiau; zijn creaties zijn geen gewone jurken. Het is kunst met een hoofdletter K. Jan Taminiau is het meest bekend door zijn postzakken-jasje en de blauwe jurk die Koningin Maxima droeg op de dag dat zij koningin werd.

Waarom ik hem zo goed vind? Het silhouet van de jurken is zo mooi stijlvol en super vrouwlijk. De ontwerpen zijn één voor één uniek, van heel uitgesproken en bombastisch tot zeer ingetogen en verfijnd. En dan heb ik het nog niet over zijn stoffen gehad: Hij is een meester in het traditionele handwerk en unieke stofbewerking. Dit samen zorgt er voor dat de stof helemaal in het ontwerp op gaat.

Toen ik hoorde dat er een tentoonstelling van Jan Taminiau in het Centraal Museum Utrecht kwam kon ik bijna niet wachten, daar moest ik naar toe! Ik kan al vast zeggen het was meer dan de moeite waard.

Op een doordeweekse dag ben ik alleen naar het museum gegaan, omdat het dan rustiger is dan in het weekeinde en alleen om zo op mijn tempo naar de creaties te kunnen kijken. Aan de hand van ruim 60 topstukken van de Nederlandse modeontwerper, zo zegt het museum, wordt het publiek ‘meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap’ van Taminiau.

Als je de tentoonstelling binnen komt is het net alsof je een hele andere wereld in stapt: er heerst een rust, ook al lopen er nog best wat mensen; Je hebt het gevoel alsof je alleen bent. Het begin is een grote balzaal waar de eerste creaties je tegemoet fonkelen. Je krijgt het gevoel dat de muziek zo aan gaat en de dans gaat beginnen. De jurken staan op een verhoging en een aantal ervan bewegen waardoor je iedere jurk en of broekpak heel goed van dichtbij kan bekijken en je je kan verbazen hoe mooi de de creaties en de bewerkte stoffen zijn.

Daarna wordt de tentoonstelling intiemer en zijn er kleinere ruimtes gemaakt die aangekleed zijn, volledig passend bij de jurken en andere voorwerpen die er staan. Ook de collectie van trouwjurken is adembenemend. Allemaal heel stijlvol, sommige bijna klassiek en andere wat meer uitgesprokener. Maar bij allemaal is het oog voor detail niet te overtreffen.

Ik ga niet alles vertellen, want dat zou zonde zijn. Ga het zelf beleven, het is meer dan de moeite waard! Dit is denk ik het dichtste bij een Jan Taminiau dat ik ooit in mijn leven zal komen.

Is er niets aan te merken? Ja, wat heel jammer is is dat DE blauwe jurk van Koningin Maxima en de jurk van die avond achter glas staan, als enige. Natuurlijk te begrijpen maar daardoor zijn de details van vooral de blauwe jurk minder goed te zien.

Jan Taminiau: Reflections is te bezoeken van 21 april tot en met 26 augustus 2018 in het Centraal Museum in Utrecht.

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën