De tweeling - Gooisch... als lifestyle

De tweeling

“Ik weet wel wie jij bent…” Ik voelde langzaam mijn gezicht rood kleuren. Ik had werkelijk geen idee wie die man was en waarvan hij mij dacht te kennen. Opgelaten probeerde ik me er met een grapje vanaf te maken. Ik schoof het op mijn zwangerschapsdementie. Want ruim een jaar na de bevalling van mijn derde kindje lijkt er nog geen einde te zijn gekomen aan mijn zwangerschapsdementie.

Stellig hield hij vol dat hij wel wist wie ik was. En hoe lang ik ook naar hem keek, ik kon hem niet voor de geest halen. Toen ik hem uiteindelijk vroeg waar hij mij van kende, zei hij dat hij mij via zijn collega Jor kende, waarna hij een foto van zijn collega liet zien.

Toen viel alles op z’n plek. “Ooooowww,’ zei ik. “Je kent mij helemaal niet! Jor als in Joris!! Dat is het ex-vriendje, als ik het al zo mag noemen, aangezien het 19 jaar geleden is, van mijn zusje.” En opgelucht haalde ik adem. “Er loopt nog een exemplaar van mij rond… ik ben één van een tweeling!”

Hoe uniek!

Ik ben één van een tweeling en niet zomaar een tweeling. Nee… een eeneiige tweeling. Hoe uniek dat ook mag zijn, er kleven ook nadelen aan. Als tweeling wordt je eeuwig met elkaar vergeleken, waarbij ik er meestal slecht vanaf kwam als degene met een ‘attitude’, oftewel ‘kapsones’.

Veel mensen zien je als één persoon en niet als individu. Zelfs nu nog, op 34-jarige leeftijd, refereert men naar ‘de tweeling’ als ze het over één van ons hebben.

Veel mensen denken dat wij dezelfde vrienden, dezelfde voorkeuren en eigenschappen hebben… maar niets is minder waar. Ik merkte door de jaren heen dat het voor zowel mij als mijn zusje erg belangrijk was om door anderen gezien te worden als individu en niet constant als ‘de tweeling’.

Tweelingidentiteit

Hoewel het makkelijk en misschien wel leuk is om je tweeling hetzelfde te kleden, deden onze ouders hier niet aan mee. Zij vonden het erg belangrijk dat wij als individu gezien zouden worden.

Ik stoor me eraan als ik een tweeling zie die er hetzelfde bijlopen. Ze lijken al op elkaar en dan krijgen ze ook nog eens precies dezelfde kleren aan! Misschien is het leuk voor een klassenfoto. maar verder ben ik van mening dat het belangrijk is voor de ouders van een meerling om je kinderen als individu te behandelen. Ben jij een ouder van een meerling? Hoe denk jij hierover?

Levenspad

Nathalie en ik schelen vier minuten en vanaf kleins af aan hebben wij verschillende karakters. Nathalie is super sociaal waar ik vrij gereserveerd ben. Wij zijn de dikste vriendinnen en soms kunnen wij elkaar wel achter het behang plakken. Ik ben inmiddels moeder van drie heerlijke kinderen en gelukkig getrouwd. Nathalie woont samen, is gelukkig en heeft geen kinderen, dit is overigens een bewuste keuze.

Hoe verschillend wij ook zijn, we weten elkaar altijd te vinden als het nodig is. Want ondanks dat wij lekker onszelf zijn heb je als tweeling toch een speciale band.

Ik durf te stellen dat het feit dat mijn zusje en ik anders in het leven staan en wij onze eigen levenspad bewandelen mij uniek maakt. Het is belangrijk om jezelf te zijn.

Joris is een fictieve naam.

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën