Wat je nog niet wist over koffie... - Gooisch... als lifestyle

Wat je nog niet wist over koffie…

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Maar wat weten we eigenlijk over koffie? 

* Jaren geleden was ik in het bergachtige noorden van Nicaragua. Het dorpje Matagalpa kent een wat frisser klimaat en dat leent zich uitstekend voor het verbouwen van koffie. In het dorp is ook het Nationale Koffie Museum. Wat leerde ik daar? Nederlanders zijn de allergrootste koffiedrinkers ter wereld!

* Jaarlijks drinken Nederlanders gemiddeld 165 liter.

dille-kamille-koffie-img_0316

* Vietnam en Brazilië zijn de grootste koffie exporteurs ter wereld.

* Handig om te weten: overal ter wereld kun je heel makkelijk koffie bestellen. Simpelweg omdat “koffie” in ieder land hetzelfde klinkt.

* Denk jij dat je ‘s ochtends koffie nodig hebt om wakker te worden? Niet waar. In de ochtend maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Die zorgt ervoor dat we rustig wakker worden.

dille-kamille-koffie-img_0385

* Van koffie kun je echter wel een snelle boost krijgen. Binnen tien minuten doet de cafeïne z’n werk.

* Denk jij dat in donkere koffie de meeste cafeïne zat? Niet waar. Hoe donkerder de bonen, hoe meer smaak, maar hoe minder cafeïne. Bij donkere bonen wordt namelijk meer cafeïne verbrand tijdens het branden van de bonen.

dille-kamille-koffie-img_0305

* Ook een leuk weetje: in een kopje oploskoffie zit bijna evenveel cafeïne als in honderd gram pure chocolade.

* Je verwacht het misschien niet, maar in een espresso zit minder cafeïne dan in een kop filterkoffie.

* Veel mensen denken dat in decafé helemaal geen cafeïne zit. Ook niet waar. Er blijft altijd nog een klein beetje cafeïne in de koffie achter. Tijdens het proces van cafeïnevrij maken kan dit er niet volledig uitgehaald worden.

TIP: Dille & Kamille introduceert een eigen koffielijn. Deze bestaat uit drie koffiemelanges van 100% Arabica koffiebonen die klimaatneutraal worden gebrand en bijdragen aan het goede doel.

dille-kamille-koffie-img_0291

 

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën