Vier de feestdagen met een high tea - Gooisch... als lifestyle

Vier de feestdagen met een high tea

high teaDoe eens wat anders tijdens de feestdagen. Een ontbijt, een diner, het is altijd hetzelfde. Organiseer eens een gezellige high tea voor je familie!

Oorspronkelijk is de high tea bedoeld om te nuttigen om 16.00 uur, als iedereen een beetje trek begint te krijgen. Met wat meer broodjes en andere lekkernijen is het prima te doen als brunch of lunch. Hieronder een aantal lekkere receptjes, vul het verder zelf aan met sandwiches en kleine hapjes als monchou-hamphapjes. Zet eerst alle hartige hapjes op tafel, daarna de zoete.

foto

Spinaziebakjes
In een iets andere vorm vond ik deze in een tapasboek. Hier heb ik iets heel anders van gemaakt en in kleine bakjes gedaan.

Nodig:
1 ui
zak verse spinazie
peper en zout
brie
olijfolie
geraspte kaas
kwarteleitjes
pan
kleine ovenbestendige bakjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de ui in kleine stukjes. Doe een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Doe hier beetje bij beetje de spinazie bij tot dit is geslonken. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Dit vuur kan uit. Vul ieder bakje voor ¾ met de spinazie. Snijd de brie in kleine stukjes en stop in ieder bakje een paar stukjes brie tussen de spinazie. Maak dan een kuiltje in het geheel en voeg (net als mensen met jus doen) het kwarteleitje toe. Strooi daar bovenop geraspte kaas. De bakjes kunnen nu in de oven. Het ligt aan de grootte van de bakjes hoe lang, maar ga van twintig minuten uit. Het ei moet tenslotte helemaal gestold zijn.

foto-1

Hartige muffins met pijnboompitten, mozzarella en tomaatjes

Dit recept is voor zes stuks.

Nodig
40 ml olijfolie
170 gr griekse yoghurt
ei
150 gr zelfrijzend bakmeel
1 bol mozzarella
peper en zout
verse basilicum
12 kerstomaatjes
3 el melk
3 el pijnboompitten
mixer
muffinvormen of muffinpapiertjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de olijfolie, de yoghurt, het melk, en het ei goed door elkaar. Dit gaat het best met een mixer. Voeg het bakmeel toe en mix het geheel nog even door tot een egaal beslag. Snijd de bol mozzarella in stukjes en schep deze er door. Snijd de basilicum in stukjes en meng dit met de pijnboompitten en wat peper en zout door het beslag. Vul de muffinvormpjes of -papiertjes tot de helft met het mengsel. Snijd de helft van de tomaatjes in kwarten en verdeel deze over het beslag in de vormpjes. Schep er weer een beetje beslag op, zodat de vormpjes tot ongeveer ¾ gevuld zijn. Druk dan in elke muffin een heel tomaatje en zet ze ongeveer 30 min in de oven.

SONY DSC

Scones

Nodig
120 gr zelfrijzend bakmeel
Snufje zout
30 gr boter
2 el lichte basterdsuiker
75 ml melk
Beetje bloem
1 el melk
100 ml slagroom
5 el aardbeien of bosvruchtenjam

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een bakplaat in met wat boter of bekleed het met bakpapier. Meng de bloem en het zout en wrijf de boter er met je handen doorheen totdat er hele fijne korreltje ontstaan. Roer de suiker en de melk er door tot het een beslag is, omdat dit beslag wat plakkerig is bestuif je het aanrecht met wat bloem. Kneed het deeg niet te hard, maar druk het zachtjes tot ongeveer 2 cm dikte. Steek met een glas van  5 tot 7 cm rondjes uit het beslag en herhaal dit totdat het beslag op is. Leg de deegrondjes op de bakplaat en bestrijk met het ei. Bak de scones 12 minuten in de oven totdat ze bruin en gerezen zijn. Klop ondertussen de slagroom stijf. Snijd de scones doormidden en besmeer ze als ze zijn afgekoeld met jam en slagroom.

Zandkoekjes met Oreovulling

Schermafbeelding 2013-11-26 om 14.06.03Nodig
1 ei
200 g bloem + extra om te bestuiven
100 g witte basterdsuiker
150 g koude boter
125 g roomboter
125 g poedersuiker
1 hele rol oreo
zakje vanille suiker!

Bereiding
Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met de hand tot een samenhangend deeg. Rol het deeg tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven keukenblad. Snijd hier de koekjes uit, zorg dat het geen dikke koekjes worden! Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar.
Doe ondertussen de roomboter, oreokoekjes, vanillesuiker en de poedersuiker in de keukenmachine. Hier komt een heerlijke vulling uit. Vlak voor het serveren pak je twee koekjes en dan smeer je daartussen wat van de vulling. Geen vrouw zegt ‘nee’ tegen oreokoekjes!

 

Het laatste nummer van GOOISCH

Categorieën